2017. máj 09.

Cézár......uralom

írta: Gönczy Étterem
Cézár......uralom

Be kell vallanunk, hogy a saláták között talán a legismertebb a Cézár saláta.

Finom, laktató és még jól is néz ki!

Nem lehet nemet mondani rá, ha diétázol kicsit, vagy csak gyorsan valami finomat szeretnél enni és nem akarod a kalóriákat számolgatni. Ezzel az étellel nem tudsz olyan nagyon bűnözni, hogy rögtön elindulj utána a konditerembe.

De tudtad-e, hogy Julius Caesar soha sem evett cézársalátát? A név egy mexikói szakács és salátakreátor, Caesar Cardini nevéből ered. De amit kreátorunk megalkotott, biztosan tetszett volna az uralkodónak is.

18359428_1959508697602602_4932552114927437927_o.jpg

Hogy azért a recept se maradjon ki (forrás: mindmegette.hu)

CAESAR SALÁTA - AZ EREDETI RECEPT

Hozzávalók:
A pirított kenyérkockákhoz:

2 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 nagy szelet kenyér

A salátához:
1 tojás

1 teáskanál Worcestershire-szósz
3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 közepes gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál mustár
1 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 közepes fej római saláta

Elkészítés: A pirított kenyérkockákhoz vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Az olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, majd süssük a fokhagymás olajban barnára a kenyérkockákat. A másik módszer, hogy összekeverjük a hozzávalókat, és forró sütőben pirítjuk barnára a kenyérkockákat.

A salátöntethez a tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük 45 másodpercig, majd vegyük ki, és hűtsük le. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá a reszelt parmezán felét, a Worcestershire szószt, a citromlét, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket.

Tegyük fa, üveg vagy műanyag salátástálba az összetépkedett salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze.

De ha kedved támad kimozdulni, szívesen látunk éttermünkben!

Tudod, ahol jó enni, ahol jó lenni! 

 

Szólj hozzá

saláta étterem újpest finom cézár goodfood Gönczy gyertekenni