2018. feb 08.

Rakott és kel....

írta: Gönczy Étterem
Rakott és kel....

Azért az biztos, hogy a rakott kelkáposzta sokunknak az egyik kedvenc eledele. 

Valaki szaftosan tejfölben tocsogva szereti, valaki a ropogósra pirított sajtot kedveli. Bevallhatjuk magunk között, hogy van olyan is aki a tepsi szélén kicsit égett sajtot imádja a legjobban - rágcsálni valónak sem utolsó.

Ha nem visszük túlzásba és nem addig kanalazzuk, amíg csak gurulni tudunk, egész jó kis diétás kaja is lehet. Na persze azért figyelni kell rá, hogy mivel "K" betűs étel, azért közösségben a puffogtatás lehet kellemetlen. De ez most nem is fontos - evés közben hunyjuk be a szemünket kicsit és élvezzük az ízeket a szánkban! Remek lakoma!

rakottkel.jpg

Egy kis segítség a szaftosabb fajtához:

Hozzávalók / 4 adaghoz:

  • 1 közepes db kelkáposzta
  • 30 dkg darált pulykahús vagy sertéshús
  • 20 dkg rizs
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olivaolaj
  • 2 dl joghurt
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 2 db leveskocka
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2.5 dl forró víz

 

Elkészítés:

  1. A kel leveleket forró, sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk hűlni. A levelekből kivágjuk a vastag ereket.
  2. Kevés olivaolajban megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a darált húst, és kevergetve tovább pároljuk. Hozzáadjuk a rizst (körülbelül egy bögrényi a 20 deka), jól megkeverjük az egészet. Rászórjuk a mozsárban összetört római köményt és koriandermagot.
  3. Rákanalazzuk a joghurtot, és felöntjük egy bögre forró vízzel, amiben előtte feloldjuk a leveskockákat. Kicsit utánasózunk.
  4. Fedő alatt szép lassan készre főzzük az egészet. Amikor megpuhul, hozzákeverjük a vajat és a felaprított petrezselymet.
  5. Egy tűzálló tál alját vékonyan megkenjük olajjal, beborítjuk kel levelek felével, erre rákanalazzuk a húsos keveréket, jön a kel levelek másik fele, majd az egészet befedjük tejföllel.
  6. Lefedve 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük, a végén levesszük a fedelét, rászórjuk a reszelt sajtot, amit visszarakva a sütőbe kicsit rápirítjuk.

 Forrás: Nosalty

Ne habozzunk, készítsük el! 

Vagy.....egy remek ötlettől vezérelve válasszátok a Gönczy éttermet! Pont ez lesz a napi ajánlat február 9-én! Milyen véletlen :-)

Tudjátok, ahol jó enni, ahol jó lenni!

www.gonczetterem.hu

https://www.facebook.com/gonczyetteremesbar/

Szólj hozzá

menü étterem tejföl rakott finom kelkáposzta gyertekenni gönczy