P I Z Z A
A pizza egy elvileg könnyen elkészíthető finomság. A feltétek választásánál csak a képzelet szabhat határt, bár néha meggondolandó, hogy az ízek harmonizálnak-e egymással, vagy csak találomra feldobunk rá valamit, mert úgyis jó lesz az...
Nagyon keresettek a paradicsomos alappal készült pizzák, de egyre jobban terjedőben vannak a tejfölös alapok is, ami kifejezetten jólesik, ha valaki nincs oda a pirosszószos dolgokért.
A pizza szó eredetileg kelt tészta alapú ételt jelent, mely a latin összegyúrni szóból ered. Már i.e. 3-ban is ismerték a lapos kelt tésztát és olívaolajjal, mézzel kenték meg, fűszerekkel ízesítették. Pompeji városában is tártak fel a régészek olyan leleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy már akkor is léteztek pizzériák. Az akkori pizzák nagy mértékben különböztek a mostaniaktól - akkoriban úgynevezett fehér pizzákat készítettek - zsírral, tejföllel kenték meg, mert a paradicsom csak később került Európába és csak a 18. században kezdték használni ételként. Addig azt hitték az emberek, hogy mérgező.
A 19. században, miután Nápolyban megnyitott az első "modern" pizzéria, az olasz bevándorlók magukkal vitték a tudást Amerikába, majd ott, az 1950-es években hódító útjára indult a ma már világszerte ismert eledel.
Milyen fura, hogy végül nem Olaszországból terjedt el, hanem egészen Amerikáig kellett utaztatni, hogy aztán meghódítsa a világot?
Az alap változatnak a Pizza Margherita tekinthető, de ma már a világ minden táján más és más ízesítésekkel találkozhatunk.
Ezért nálunk, hogy hagyományainkhoz hűek legyünk - megalkottuk a magyaros Gönczy féle pizzánkat, melyet kétféle méretben kérhettek (26 cm és 32 cm).
Jó étvágyat hozzá!