2017. feb 01.

P I Z Z A

írta: Gönczy Étterem
P I Z Z A

A pizza egy elvileg könnyen elkészíthető finomság. A feltétek választásánál csak a képzelet szabhat határt, bár néha meggondolandó, hogy az ízek harmonizálnak-e egymással, vagy csak találomra feldobunk rá valamit, mert úgyis jó lesz az...

Nagyon keresettek a paradicsomos alappal készült pizzák, de egyre jobban terjedőben vannak a tejfölös alapok is, ami kifejezetten jólesik, ha valaki nincs oda a pirosszószos dolgokért.

A pizza szó eredetileg kelt tészta alapú ételt jelent, mely a latin összegyúrni szóból ered. Már i.e. 3-ban is ismerték a lapos kelt tésztát és olívaolajjal, mézzel kenték meg, fűszerekkel ízesítették. Pompeji városában is tártak fel a régészek olyan leleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy már akkor is léteztek pizzériák. Az akkori pizzák nagy mértékben különböztek a mostaniaktól - akkoriban úgynevezett fehér pizzákat készítettek - zsírral, tejföllel kenték meg, mert a paradicsom csak később került Európába és csak a 18. században kezdték használni ételként. Addig azt hitték az emberek, hogy mérgező.

A 19. században, miután Nápolyban megnyitott az első "modern" pizzéria, az olasz bevándorlók magukkal vitték a tudást Amerikába, majd ott, az 1950-es években hódító útjára indult a ma már világszerte ismert eledel.

Milyen fura, hogy végül nem Olaszországból terjedt el, hanem egészen Amerikáig kellett utaztatni, hogy aztán meghódítsa a világot?

Az alap változatnak a Pizza Margherita tekinthető, de ma már a világ minden táján más és más ízesítésekkel találkozhatunk.

pizza.jpg

Ezért nálunk, hogy hagyományainkhoz hűek legyünk - megalkottuk a magyaros Gönczy féle pizzánkat, melyet kétféle méretben kérhettek (26 cm és 32 cm).

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Szólj hozzá

magyar étterem paprika 26 32 pizza újpest kolbász finom magyaros restaurant Gönczy gönczyétterem gyertekenni gönczy