2018. feb 10.

Palócból leves?

írta: Gönczy Étterem
Palócból leves?

palócleves a gulyásleveshez hasonló magyar étel, azonban könnyebb és savanykás ízű. Nevét a közhiedelemmel ellentétben nem a palócokról kapta.

A leves pontos keletkezése nem ismert, több legenda is létezik:

Az egyik szerint a levest Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából és Mikszáth Kálmánról nevezte el, akit a „legnagyobb palócnak” hívtak. 

Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című munkájában azt írta, a levest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle. 

Másik legenda szerint Gundel János a híres palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben. Az író azt kérte, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett, „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”.

paloc.jpg

A palócleves leggyakrabban marha-, sertés- vagy bárányhúsból készül, ritkábban pulykából. Korábbi receptek a zöldségeket külön főzték meg. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.Az apróra vágott hagymát megdinsztelik, majd megszórják pirospaprikával, és vízzel összeforralják. Kis kockákra vágott húst tesznek hozzá, és fűszernek babérlevelet, őrölt köményt, borsot, zúzott fokhagymát, sót. Félpuhára párolják. Hozzáadnak kockára vágott burgonyát, darabolt zöldbabot. Amikor minden megpuhult, lisztes tejföllel behabarják.

Forrás: Wikipédia

Ilyen és ehhez hasonló finomságokkal várjuk kedves Vendégeinket!

2018. február 23.-án napi ajánlatban kaphatjátok ezt a nagyon finom levest

Ahol jó enni, ahol jó lenni!

www.gonczetterem.hu

https://www.facebook.com/gonczyetteremesbar/

Szólj hozzá

leves menü ajánlat zöldbab palóc gyertek finom restaurant goodfood gönczyétterem gönczy